mandag den 7. marts 2016

"Jeg vil så gerne give noget tilbage"


En dødsulykke satte en stopper for 18 år som taxachaffør for Jørgen Nancke. Han købte sig en guitar, begyndte at spille musik og meldte sig til undervisvisningen på VUC for at finde ud af, hvad han så skulle lave. Det blev til starten på en nyt liv som musiker, forfatter, foredragsholder m.m.

Til sommer starter han på lærerseminariet med en drøm om at vende tilbage til VUC som lærer, for han vil
så gerne give noget tilbage. Idag har han doneret 40 eksemplarer af sin nye digtsamling "Ravnsort" til skolen. Bogen indeholder en særlig varm tak til Finn Hindsholm, som gav Jørgen troen på, at han kunne skrive, og til Leif Frandsen og Luisa Montagno, som lærte ham at udvikle sine livskompetencer. 


Jørgen Nancke med sin nye digtsamling
Fra ufaglært enspænder, sortklædt kyniker og tavst vidne, til en fremmedgjort vinterverden i uendeligt og tidløst forfald. Fra livets gråtoner med fadende identitet og grundfjeldsløs Vollsmosedepression, til en regulær VUC vækkelse med retning mod lærerseminariets sommer og semesterdrømme.

Dette, intet mindre, er beskrivelsen på den udvikling, som jeg har gennemgået her i VUC’s højloftede hvide haller, og i de nummererede tankevæksthuse, som styres af de gavmilde gartnere, med forståelsens spirer og pædagogikkens grønne fingre.

Jeg har aldrig været én, som troede på mig selv, ikke sådan rigtigt. Jantelov og hverdagens middelmådighed havde været min modermælk og mit livsgelænder. Ingen regnede med mig, mindst af alle, jeg selv – selv min lettere slidte labrador, kiggede den anden vej når jeg kaldte… 

Stik modsat, hvad jeg ofte hører kvinder sige, så er det at fylde fyrre, ikke vildt fedt. Jeg fik et rundstykke og en fin kuvert med teksten ”Ældre sagen” serveret på sengen… jeg ventede nu kun på min rollator i let aluminium med et lille afskallet klistermærke, bærende teksten ”Stauning eller kaos”, og var så småt begyndt at kigge i tilbudsaviser efter støttestrømper - det var så det… 

Digtsamlingen kan lånes
i Læremiddelcentret
Men så var der en der sagde: ”Hvorfor ikke prøve VUC? ” Jeg tog så chancen, da jeg ikke havde andet. Rejsen har taget mig vidt omkring, fra Pythagoras, Shakespeare og kildekritik, til reformation, Die Wende, og valgretorik. VUC forfatterskolen, debut som forfatter, fast huspoet på gratisavis, udøvende musiker, sanger, komponist og tekstforfatter – og nu lærer aspirant.

Nu er jeg så her, lige hér, midt i livet, midt i klassen og med VUC midt i mig. Jeg håber af hele mit hjerte, at VUC en dag kan blive min arbejdsplads, at jeg får chancen for at give dét videre, som i alle herinde har givet mig, lærer som elever.


Mvh/Best Regards
Jørgen Nancke


Ingen kommentarer:

Send en kommentar