torsdag den 22. juni 2017

Fra avu til SDUCharlotte Laugesen har igennem sit 29-årige korte liv allerede haft mange udfordringer. Hun er ordblind, har ikke boet hjemme siden hun var tretten og har kæmpet med depression.
Trods de mange bump på vejen har hun nu kæmpet sig op fra folkeskoleniveau til at nå målet med en hf, som hun netop er færdig med. Men hun stopper ikke her. Efter sommer starter hun på universitet, hvor hun vil læse international virksomhedskommunikation.

Almen voksenuddannelse og en drøm

Charlotte startede for fem år siden på avu og havde en drøm med sig.

 -Grunden til at jeg startede på avu var, fordi jeg gerne ville bevise over for mig selv, at jeg godt kunne få huen. Det var drømmen.  

Og drømmen startede hjemme hos Charlottes farmor.

-Hun havde fotos af alle sine børn og børnebørn stående på reolen og mange af dem havde studenterhuer på. Eftersom jeg er ordblind, havde jeg aldrig tænkt, at jeg skulle have hue på. Men lige pludselig tænkte jeg, ”det kan jeg da godt” og så ville jeg også op på den reol.

Charlotte startede derfor ud med at få styr på sin 9.klasses eksamen.

Hf og en masse 12-taller

Efter to år på avu var tilbuddet om en ordblinde hf det naturlige valg, fordi hun godt vidste, at en almindelig hf ville være for udfordrende. Samtidig ville hun gerne have følelsen af, at gå i en klasse med andre, der var i samme båd. Charlotte vidste godt, at der på hf ville være mere læsning og skrivning, men følte at VUC kunne tilbyde den fornødne hjælp hun havde brug for i forbindelse med sin ordblindhed.

Efter Charlotte startede på ordblinde hf’en, har hun ikke været til at stoppe igen. Hun har fået flere 12-taller og har et af de højeste gennemsnit i sin klassen. Men det har også været en kamp med op- og nedture. Nedturen viste sig på andet år af hf’en, da hun blev ramt af depression.

-Jeg var væk i et stykke tid, men heldigvis er VUC en meget forstående institution, så jeg fik kæmpet mig tilbage.

Opturen oplevede hun, da hun var kursistrådsformand, en rolle som gav mange alsidige oplevelser og som også var med til at inspirere hende.

-Det var inspirerende at begejstre folk til at komme i gang med en uddannelse og at kunne få folk til at se, at VUC sagtens kunne være noget for dem.  

SDU venter

Da Charlotte startede på avu for fem år siden, havde hun slet ikke troet, at hun en dag skulle på universitet.

-VUC har gjort mig klar til universitet. Mit forløb på VUC har også været en stor personlig udvikling for mig og mit syn på mig selv har ændret sig i forhold til, hvad jeg tror, jeg kan opnå. Det er helt klart en rejse, jeg ikke ville have været foruden.

Hendes råd til andre, der vil gøre om hende, er:

-Start på det niveau du føler sig tryg ved. Er du i tvivl så tag den niveautest, som VUC tilbyder, så du sammen med dem kan finde det rette sted at starte. Og så må du ikke give op, selvom du synes, at det er svært. Lige pludselig finder du ud af det og så står du tilbage med et smil og en hue.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar