torsdag den 13. oktober 2016

Collager med dybde

DSA basishold har lige nu en udstilling hængende på 2. sal. Det er portrætter og personlige collager kursisterne har lavet om dem selv og deres egen livshistorie og fremlagt i undervisningen.

Kursisterne har anden etnisk baggrund og har derfor dansk som andet sprog. De kommer fra hele verden og aldersspændet er bredt. De har alle forskellige historier at fortælle og forskellige mål med livet, men fælles er viljen til udvikling og uddannelse.

Et håndgribeligt tema

Projektet startede, da underviser Öznur Ciftci valgte, at temaet ”beskrivende tekster” skulle være mere håndgribeligt for kursisterne. Derfor skulle de skrive portrætter af dem selv.

- Det med at beskrive noget, fandt de meget svært. Derfor skulle det gøres mere personligt og identificerbart, forklarer hun.

Samtidig var ideen også, at kursisterne skulle danne relation og lære hinanden bedre at kende. Kursisterne fik at vide, at det ikke behøvede at være personlige ting eller historier, det var helt op til dem selv, hvad de havde lyst til at dele.

Dronning Margrethe som inspiration

For at visualisere det beskrivende tema skulle kursisterne også lave personlige collager, der knyttede sig til deres portrætter. Men det var i starten en udfordring, da kursisterne ikke vidste, hvad en collage var. Derfor måtte Öznur vise billeder af Dronning Margrethe, som laver mange collager både privat og til større projekter, for at illustrere genren.

Portrætterne og collagerne skulle give kursisterne en bedre forståelse, af det at beskrive noget, både som tekst og billede.


Vi er lige så engageret som alle andre

Udstillingen, som på et senere tidspunkt også skal stå nede i Agoraen, skal demonstrere et ejerskab for DSA kursisterne.  De vil gerne vise at ”her bor vi”, og at de er lige så engageret og viljestærke som alle andre kursister i huset.

- Lige meget hvilken bagage de kommer med er det ingen forhindring, fastslår Öznur.

- De har viljen i hjertet, og det er godt for dem at holde til her på Kottesgade, så de bl.a. kan se og møde andre etnisk danske kursister, som måske er på et højere fagligt niveau end dem selv. Det giver dem motivation, mens de prøver at finde deres plads i systemet.

Herunder kan du se et udpluk at kursisternes collager:Basel er fra Syrien. Han har valgt at lave en collage om hans land, fordi han tænker meget på dem derhjemme.
Jolita kommer fra Litauen og elsker at lave mad og bage kager. Derudover kan hun godt lide blomster og kan ikke undvære kaffe. 

Noura er fra Kurdistan og går meget op i mode, makeup og tasker, hvilket hendes collage også fint afspejler.
Feridin kommer fra Iran og har valgt universet som skabelon. Det har hun, fordi elsker viden om verdens udvikling. Derfor er der også universiteter på hendes collage.
Muhammed (Mamo) har lavet et portræt af sig selv, hvor han fortæller, at han har studeret jura i Kurdistan, hvor han også har boet det meste af sit liv. 

Nhi er fra Vietnam og har lavet en collage med ting hun godt kan lide. Det er bl.a. sushi, tv-serien Friends, musik og dokumentarfilm, fordi hun godt kan lide at lære noget nyt. 
Emmily fra Namibia har formet sin collage som et blad, fordi hun godt kan lide blomster. Derudover følger hun meget med i mode og er især tøj fra Buch Copenhagen er et hit.
  
Waheeda har fyldt sin collage med udklip af tøj, makeup, natur, kager, og børn. Hun er fra Irak og Kurdistan og har selv to børn på 6 og 4 år,
Binh fra Vietnam holder af tøj, smykker, klassisk musik og teater, som hun også har pyntet sin collage med. 
Lahssen er fra Palæstina og Marokko. Han savner sin pitbull Max, der er i Marokko, så derfor har han sat en anden hund på sin collage.
Alis collage er to kameler. Det har han valgt fordi at kameler er meget kostbare i Somalia, da man kan spise kødet og drikke mælken. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar