onsdag den 15. juni 2016

Nu er vi klar til erhvervsskole

Steffen og Matias har fået boostet selvtilliden og er blevet bedre til dansk efter EUD forberedende forløb på VUC. Efter sommerferien venter erhvervsuddannelsen som lager- og logistikmedarbejder på Syddansk Erhvervsskole.


De sidste 4 måneder har Steffen og Matias gennemført et intensivt EUD forberedende forløb på VUC, hvor de har forbedret sig i dansk og matematik. Begge drenge har haft 0% i fravær og er mødt op til alle timer for at få mest muligt ud af forløbet – en vedholdende indsats, der blev belønnet af lærerne med blomster og gavekort.

- Det ER et meget intens forløb, men hvis man ikke har noget fravær og kæmper for det, så får man altså rigtig meget ud af det, fortæller Steffen

Dumpede folkeskolens afgangsprøve


Både Steffen (29) og Matias (27) dumpede folkeskolens afgangsprøve og har siden da været i gang med forskellige grundforløb og uddannelser. Begge drenge har udfordringer med at gå i skole: Steffen lider af ADHD, og Matias ligger på grænsen til at være ordblind, men har aldrig fået ekstra støtte i skolen.

- På ungdomsskolen sagde min lærer til mig, at jeg var for dum til at gå op til eksamen, fortæller Matias

Tidligere skoleforløb har været præget af lidt for meget fravær og manglende eksamener, fordi det var nemt at blive hjemme. Men nu trykker alderen og de nye karakterkrav, så motivationen for at give det en skalle med skolearbejdet var høj, da de startede på forløbet.

- Jeg kan mærke, at jeg har fået mere selvtillid indenfor skoleområdet. Førhen troede jeg ikke på mig og bakkede ud, hvis det blev for svært, men denne gang tænker jeg ’det er nu eller aldrig’, hvis jeg skal have en uddannelse, fortæller Matias


Fokus på de små sikre sejre  


Det har været svært og lidt hårdt at starte på det EUD forberedende forløb – især når man mangler de helt grundlæggende forståelser i dansk og matematik, men det er nødvendigt for at rykke sig og kunne bestå niveau G (svarende til folkeskolens afgangsprøve), som er adgangskrav for at kunne søge optagelse på erhvervsuddannelse.  Men lærernes støtte og fokus på de små sikre sejre har boostet motivationen og selvtilliden:

- Jeg kan mærke, at jeg har rykket mig rigtig meget. Jeg har hele tiden kunnet se, at jeg er blevet bedre i opgaverne, og det har motiveret mig til at stå op hver morgen – det er en slags en sejrsfølelse af, at det skal nok gå det her, fortæller Steffen

- Jeg er blevet bedre til grammatik og har fået en øjenåbner for hvor vigtigt det f.eks. er at sætte punktum og kommaer – og bedre forståelse for de forskellige emner indenfor matematik, fortæller Matias

Fællesskabet i klassen har også betydet meget for motivation til at møde op til undervisning hver dag. Alle har bidraget hver deres livserfaring og har kunnet lære noget af hinanden. De har lært at arbejde sammen i gruppearbejde, og det har givet en følelse af sammenhørighed.


Kast dig ud i det – og hold fast så godt du kan


Matias og Steffen glæder sig til at starte sammen på erhvervsuddannelsen som lager- og logistikmedarbejder på Syddansk Erhvervsskole efter sommerferien. Og de kan kun opfordre andre til at kaste sig ud i det og tro på det:

- Sørg for at komme i skole hver dag – også selv om du har lidt ondt i maven om morgenen, så tag afsted. Man kommer jo ikke videre, hvis man bare bliver hjemme


I samarbejde med Syddansk Erhvervsskole, Tietgen og SOSU tilbyder HF & VUC FYN i Odense EUD forberedende forløb, hvor kursister får styrket sine kompetencer i dansk, engelsk og matematik. Forløbet består af 4 intensive måneder med 32-35 timers undervisning om ugen i en kombination af almen voksen undervisning på G niveau (svarende til 9.-10- klasse) og FVU (Forberedende Voksenundervisning). 
Med et EUD forberedende forløb kan kursister søge videre optagelse på erhvervsskole. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar