torsdag den 17. december 2015

Det er så fedt at gå i skole – især hvis man formår at lære noget af det


Skrevet af Anne Albøsh, hf-enkeltfagskursist

Her sidder jeg så, en sen hverdag aften og laver lektier. Jeg er et halvt år inde i mit påbegyndte studium og alt er godt. På nær en ting. jeg kan ikke huske en skid af det jeg lærer, det sidder ikke rigtig fast. Jeg er så småt begyndt at blive rigtig bekymret. Det første halve år er gået raskt afsted, hvilket det næste halve år vel så også gør. Og til den tid skal jeg præstere noget.   Måske er det bare mig. Jeg er jo også gammel, altså ikke en normal elev. Det er hundrede år siden jeg gik i skole sidst. Jeg er en af de der -ufaglærte gået ned med stress arbejdsløse ingen jobs i sigte back to school personer.

Men så en dag, det var lige efter vikingetiden husker jeg, dukker min redning op. Hun træder ind på arenaen under Romerriget. Hendes navn er Line (Red. Line Østergaard Andersen). Line har alle guldkornene med, Hun taler om leg og læring. Om at tegne sine lektier. Hun gir smarte tips og triks til noter. Om hvordan man flytter sin viden fra kortidshukommelse til langtidshukommelse. Om nytten af gentagelser. Om at italesætte sine noter til mundtlige eksamen. Og også noget med hvornår det er bedst, der bare lyttes.

Efter et par lektioner med Line, gir hun os en test der skærer det ud i pap for os alle; resultaterne af testen er piv klar: dem af os der møder op til hendes timer scorer højt på testen. Line har formået det umulige: at vise os meningen med at møde op, være aktive og lave sine lektier. 

For helt ærligt; hvorfor skal der gå et halvt år inden jeg får noget at vide om det?!  Ville det ikke være en ide at præsentere elever tidligt i studiet for diverse tip og triks til at lære? At gøre eleverne opmærksomme på at det er område der er værd at udforske og bruge tid på? 

Studiekompetence, kalder Line det. Kan det være rigtigt at vi skal leve i lektiehelvede i halve år inden vi bliver gjort opmærksomme på løsningen til så banalt et problem? Ja -ja, har også hørt den der med at eleven skal ud i kaos for derefter endelig selv at bede om hjælp, for at se det hele falde på plads. Men et halvt år i kaos er sgu lang tid.

Men nu føler jeg endelig har fået et fundament at bygge videre på. Ud over det Line har givet mig, har jeg fundet flere super gode pins via pinterest. Og thumbs up til VUC’s egen YouTube kanal, den skulle i reklamere lidt mere for. Det er det der med at få bolden til at rulle ikke og for mig synes den ikke at stoppe. I øjeblikket vælter det ind med metoder, ideer og link efter link på nettet lige til at printe ud og smide op på væggen ved mit skrivebord.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar